2014. december 1., hétfő

Ismerkedés a pomelóval

Most került először a kezembe ez a gyümölcs és gondoltam megmutatom nektek az első találkozásunkat.
Anyukám vett apukámnak otthon és ezen felbuzdulva én is vásároltam egyet magunknak. Aztán szépen az asztalon maradt majd' egy hétig, elfelejtődött. Most, hogy vissza érkeztünk, gyümölcsre vágytam és gondoltam akkor, hogy itt az ideje megkóstolni.
Előtte beszéltem a szüleimmel, barátokkal, hogy ki milyennek ítéli meg, de mindenki eléggé "keserű" véleménnyel volt róla. Anyukám szerint semmi íze nincs, de apa meg csak úgy tömte. Innen tudtam, hogy valószínűleg nekem is ízleni fog. Apja lánya. :) :)
Képekben örökítettem meg nektek ezt a kis mozzanatsort.

Először pár szóban, hogy mi is a pomeló:


"Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed. Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is. A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.
A pomeló héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el. 
Akárcsak a grapefruit hűvös helyen, 3-9 hétig is eláll, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából. Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral.Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny."
(forrás: www.macosz.hu)

Most pedig jöjjenek a képek!

Magyarázat a pucolásról (elforgatja a képet sajnos a blogger)


Háló nélkül


Ugyanúgy kell lebontani a haját, mint a narancsnak, mandarinnak. Könnyen le lehet szedni egyébként. 

Ez viszont annyiban másabb, hogy bizony azt a fehér hártyát is le kell szedni teljesen, mert az keserű. 

Belülről pedig szintén hasonlít a narancsra csak sokkal halványabb a színe.Ééééés nekem nagyon nagyon ízlik!!!!! Finom! Nincs erős íze, de kellemes és igen is ehető! :)
Nálam abszolút nyerő ez az íz! :D

Ti ettetek már? Szeretitek?

Elmúlt napok eseményei

Mert, hogy van bőven esemény! :)
Csütörtökön délután úgy döntöttünk Gergővel, hogy unjuk a banánt, kocsiba be és irány haza. Így otthon töltöttük a hétvégénket, ami nagyon nagyon jól sikerült. Jó hangulatú volt, jól éreztük magunkat és bár csak 3 napról beszélünk, mégis teljesen feltöltődve jöttünk vissza és persze ünnepi hangulatban. :) 
Mint, ahogyan sokan mások, én is szerettem volna adventi koszorút készíteni, de sajnos nem sikerült, így én vásároltam egyet. Ez az első adventi "koszorúm". Igazán tetszik és teljes mértékben rám jellemző, hiszen a gyertyák csillag alakúak. Az első gyertyát nem tudtuk ugyan meggyújtani rajta, mert egész nap utaztunk és későn értünk ki, de most vasárnap már kettő fog égni. Az orchideáim veszik körül! :)


A lehető legtöbb időt töltöttem el Zsombi babával. Három hét alatt rengeteget fejlődött és lassan, de biztosan növekszik, gyarapszik. Kicsit hajfájós, de hát ennek ez a rendje. Már gyönyörűen forgatja a kis buksiját és olyan erő van a lábaiban, hogy csak na. Erős kis legény lesz! :) 

Adj egy ötöst alvópóz! :)


Készültem Gergőnek egy Mikulás csomaggal is. Ha már így haza "ugrottunk", akkor kihasználtam a lehetőséget! Majd 5-én este belerejtem a bakancsába. Norbi Update termékeket vásároltam neki, hogy megkóstolja őket és ha beválik, akkor majd fogunk venni ezt az onnan is. A tejkaramellából kicsempésztem egyet és meg kell mondjam, igazán finom. Nagyon hasonlít az igazira. A különbség, hogy nincs az a nagyon nagyon nagyon édes íze, mint a hagyományosnak! :)
Visszafele Szegednek indultunk, mert annyira kiültük a babzsákokat, hogy szinte már mondhatni, hogy a földön ülünk. 


Így szereztünk bele újabb adag hungarocell golyókat és estére fel is töltjük majd.Ha már pont ebéd időben álltunk meg Szegeden, akkor egy ajánlat után meg kerestük a Jobb, mint otthon kisvendéglőt. Ha arra jártok és tehetitek, feltétlenül menjetek be egy jó ebédre. Az étterem maga nagyon jól néz ki, hangulatos és családias is és egy tóparton van, még hozzá a Lencsési horgásztó partján. Ha már horgászat, természetesen sok halas étel közül is lehet választani. Gergő halászlevet kért harcsával én pedig sajttal,sonkával,gombával töltött pulykamellet krumplikrokettel. Isteni finom volt mind a kettőnké. Az adagok tökéletesek voltak és jól laktunk mind a ketten. A cappuccino is iszonyatosan finom náluk. Összességében úgy gondolom, hogy nem drága hely és megéri meglátogatni. 

Most pedig azon gondolkozom, hogy milyen díszeket készítsek?! Szeretném egy kicsit feldobni a szobánkat erre a majdnem három hétre még, hogy minél jobban ráhangolódjunk a karácsonyra! :)

Ti mivel díszítitek a lakást? Készítetek saját díszeket is? 
Várom az ötletek is akár! Szívesen veszem őket! :)


Ui.: Én így várom a Mikulást! :)