2014. december 1., hétfő

Ismerkedés a pomelóval

Most került először a kezembe ez a gyümölcs és gondoltam megmutatom nektek az első találkozásunkat.
Anyukám vett apukámnak otthon és ezen felbuzdulva én is vásároltam egyet magunknak. Aztán szépen az asztalon maradt majd' egy hétig, elfelejtődött. Most, hogy vissza érkeztünk, gyümölcsre vágytam és gondoltam akkor, hogy itt az ideje megkóstolni.
Előtte beszéltem a szüleimmel, barátokkal, hogy ki milyennek ítéli meg, de mindenki eléggé "keserű" véleménnyel volt róla. Anyukám szerint semmi íze nincs, de apa meg csak úgy tömte. Innen tudtam, hogy valószínűleg nekem is ízleni fog. Apja lánya. :) :)
Képekben örökítettem meg nektek ezt a kis mozzanatsort.

Először pár szóban, hogy mi is a pomeló:


"Malájföld különlegessége ez a gyümölcs, mely még ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék ez részben annak is köszönhető, hogy ma főleg csak Indiában és Dél-Kínában termesztik, de lassan a trópusi övben is elterjed. Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is. A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak.
A pomeló héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el. 
Akárcsak a grapefruit hűvös helyen, 3-9 hétig is eláll, és a tárolás alatt keveset veszít tápanyagtartalmából. Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral.Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny."
(forrás: www.macosz.hu)

Most pedig jöjjenek a képek!

Magyarázat a pucolásról (elforgatja a képet sajnos a blogger)


Háló nélkül


Ugyanúgy kell lebontani a haját, mint a narancsnak, mandarinnak. Könnyen le lehet szedni egyébként. 

Ez viszont annyiban másabb, hogy bizony azt a fehér hártyát is le kell szedni teljesen, mert az keserű. 

Belülről pedig szintén hasonlít a narancsra csak sokkal halványabb a színe.Ééééés nekem nagyon nagyon ízlik!!!!! Finom! Nincs erős íze, de kellemes és igen is ehető! :)
Nálam abszolút nyerő ez az íz! :D

Ti ettetek már? Szeretitek?

6 megjegyzés:

 1. Majd egyszer talán lesz bátorságom kipróbálni.
  Mindig úgy indulunk neki, hogy veszünk valami újdonságot, viszont ezt valahogy eddig elkerültük. A mézdinnye óta csak nézegetjük, mit kellene megkóstolni.
  Na, majd jövő héten. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáljátok ki, mert szerintem finom. Ha esetleg nem ízlene majd, akkor ne szidjatok! :D
   A mézdinnye nekem új, de gyanítom Gergő nem ehetné. de én azért majd megkóstolom! :)

   Törlés
 2. Elhiszem, hogy ízlett, mert nagyon finom! Mi imádjuk még a narancssárga héjú grapefuit /a sárga keserű nekünk/, valamint a khaki szilva eszméletlen finom. Adri

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A grapefruit nálam kimaradt szerintem. Nem emlékszem, hogy én ettem volna e már. De akkor ezt is felírom a listámra! :)

   Törlés
 3. Volt egy rossz tapasztalatom a pomelóval, és sokáig nem ettem, de nemrég sikerült kifogni egy nagyon finomat. Na azóta csak azt ennék, de fene drága :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, sajnos nem egy olcsó gyümölcs, de azért egyszer egyszer csak megérdemli az ember, hiszen nagyon sok vitamin van benne és sok jó hatás van például immunerősítő! :)

   Törlés